IT Subotica 2030: Zaboravite Superheroje, Subotica Ima Svoje Subotičane!

Autor: Luka Vučinac

Da li ste se ikada zapitali sa kakvim problemima se susreću organizacije i ljudi kojima je cilj rešavanje naših problema? Šta ako vam kažem da se baš vi, da vi koji upravo čitate ovaj tekst, ključ rešavanja problema? Možda zvuči zbunjujuće, ali obećavam da će sve imati više smisla na kraju ovog teksta, ali prvobitno je neophodno da se upoznamo sa neprofitnom organizacijom „IT Subotica 2030.”

Projekat „IT Subotica 2030” nastao je na inicijativu subotičkih IT kompanija u saradnji sa obrazovnim institucijama u Subotici. Kako navode na zvaničnom sajtu IT Subotica 2030, jedan od glavnih ciljeva jeste da naš grad postane prepoznatljiv regionalni IT centar. Sigurno se pitate: „Ali kakve to veze ima sa mnom, ja ne znam ništa o IT-u ?”  Ciljevi ove neprofitne organizacije mnogo su širi od IT industrije i programera, a utiču na sve Subotičane nezavisno od njihovog poznavanja računara i algoritama. 

Možda ste primetili preko 1000 novih sadnica na Segedinskom i Beogradskom putu ili 30 osliknih kablovskih ormana u centru grada ili možda uživali u serijalu kulturnih dešavanja na različitim lokacijama u gradu pod nazivom „Parkiranje.” 

Pored onih ‘nevidljivih’, postoje i navedeni ‘vidljivi’ rezultati, a sve zasluge pripadaju upravo organizaciji „IT Subotica 2030”, tj. projekt menadžeru Filipu Budanoviću. U proces je bilo uključeno 200 građana volontera Subotice, subotički umetnici, bendovi i DJ umetnici kao i oko 20 subotičkih kompanija. 

Pored navedenih projekata postoje i slični projekti koji će se sprovoditi u budućnosti u cilju obezbeđivanja zdravog životnog okruženja, unapređivanja atraktivnosti grada Subotice kao mesta za život, studiranje i rad. Glavni oslonac predstavljaju fantastični volonteri koji su posvetili svoje vreme ovim projektima ali i ostali građani Subotice. 

Iako se svi možemo složiti da su ovi ciljevi i projekti univerzalno dobri za svakog ko živi, radi, studira ili posećuje Suboticu, oni se neće realizovati sami. Za svrhe pisanja ovog priloga imao sam priliku da postavim nekoliko pitanja projekt menadžeru Filipu i moja želja jeste da se ovakvi projekti nastave u budućnosti, a cilj da i sam doprinesem na neki način. Zbog toga me je interesovalo sa kakvim izazovima i problemima se susreće on, a i organizacija u realizaciji projekata.

Danas, posle par godina od osnivanja, mnogobrojnih uspešno rešenih izazova, i jedne, sad već kultne epizode pod nazivom „Gulaš, pankeri i IT” u emisiji Marka Žvaka, predstoje novi izazovi. Prvi i osnovni izazov, kako navodi Filip, jeste potreba za većim brojem volontera i u planu je pokretanje kampanje za formiranje baze volontera. Zbog toga neophodno je upoznati širu javnost o već postignutim rezultatima i na osnovu toga dalje graditi kredibilitet organizacije.

Odlična vest jeste da baš svako od nas može da doprinese, nezavisno od slobodnog vremena, nivoa obrazovanja ili poznavanja računarskih jezika!

Aktivna podrška može da se pruži na dva konkretna načina. Jedan način predstavlja volontiranje na budućim projektima i ukoliko je to način na koji želite da doprinesete možete kontaktirati organizaciju na društvenim mrežama ili putem e-mail adrese (office@itsubotica2030.rs). Takođe, ukoliko ste stručnjak u nekoj oblasti, a želite da pomognete svojim savetima, možete se javiti i podeliti vašu ekspertizu i postati savetnik.

Pasivna podrška ne zahteva nikakav trud, ali svakako doprinosi ciljevima organizacije i pomaže ovim sjajnim ljudima. Pasivnu podršku možete pružiti tako što ćete zapratiti profil „IT Subotica 2030” na društvenoj mreži koju koristite poput recimo Instagram profila IT Subotica 2030. Ukoliko vam se svideo tekst, a pritom se ne pronalazite u većinskoj grupi nas stidljivih Subotičana, pored ’praćenja’ pošaljite poruku podrške, a možete im preneti da ste za projekat saznali čitajući upravo ovaj prilog.

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP