Scenografkinja Luna Šalamon: „Novi poslovi su za mene neiscrpna inspiracija“

Autor: Magločistač

Rođena je u Segedinu, a odrasla je u Zrenjaninu. U Suboticu je dolazila i ranije zbog saradnje sa pozorišnim udruženjem „Letnji bioskop“ („Nyari mozi“) iz Kelebije, ali se pre nekoliko meseci i trajno doselila u naš grad – jer se zaljubila. Luna Šalamon je scenografkinja koja trenutno radi kao asistentkinja reditelja na predstavi u Pozorištu „Deže Kostolanji“. Uporedo organizuje i novi festival na Kelebiji i sarađuje i sa više lokalnih organizacija civilnog društva.

Luna je 2020. godine završila master studije scenske arhitekture i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu a iste godine je upisala i doktorske studije scenskog dizajna. Za sebe voli da kaže da se bavi kreiranjem prostora za doživljaje i za razne događaje. Uglavnom radi na pozorišnoj scenografiji, scenografiji za spotove, studentske filmove, a bavi se i slikanjem i crtanjem.

Odnedavno sarađuje sa Pozorištem „Deže Kostolanji“ sa pozorišnim rediteljem Zlatkom Pakovićem, kao asistentkinja reditelja na jednoj novoj predstavi, što je za nju, kako je navela, „neiscrpna inspiracija“, zato što se bavi nečim što ranije nije radila pa su joj novi zadaci veoma zanimljivi.

Sa svojim kolegama priprema i jedan novi festival edukativnog karaktera, sa muzičkim, pozorišnim i filmskim programima pod nazivom „Homeland“,  koji će biti održan od 3. do 7. jula, u prostoru pozorišnog udruženja „Letnji bioskop“ na Kelebiji. U okviru festivala održavaće se i radionice koje će voditi poznati reditelji, a učestvuju i mnogi mladi umetnici koji dolaze, ne samo iz Srbije, nego i sa raznih strana sveta, a sve u cilju učenja i razmene znanja.

Posle duže vremena postala je slobodni umetnik, i kako kaže, oseća užasno veliku slobodu, ali i malu komplikaciju kako se snaći u toj slobodi i šta to znači. Smatra da se mladima ne ukazuje dovoljno na potrebu da budu proaktivni u potrazi za angažmanom, da ponude svoje znanje, da pitaju … Misli da nam upravo to nedostaje, naročito mladim umetnicima, glumcima, ali i bilo kome – da znaju da imaju mogućnost da pitaju i sami nalaze svoje prilike.

Prema njenim rečima, subotička publika je prilično izbirljiva. Različite nacionalne zajednice možda jesu otvorene, ali ne postoji neko ko se bavi njihovim povezivanjem. Ljudi jako teško komuniciraju jedni sa drugima i ne idu na iste događaje, kao da se konstantno mimoilaze.

Predstave na kojima radi su jako izazovne i svaka je na svoj način posebna zato što veliku ulogu igra sam prostor, jer je uglavnom reč o glumcima plesačima, o scenskim pokretima, plesu. Saradjuje uvek sa nekim novim, zanimljivim muzičarima i takav pristup želi da prenese u sve svoje angažmane. Ističe da ima veliku slobodu da radi sa svima, a prostor jednostavno nastaje iz procesa. To građenje prostora koji razvija sa saradnicima je nešto što zapravo radi i svaki dan u svom životu, stanu, u mentalnom i fizičkom prostoru.

Taj prostor koji kreiramo sačinjen je od prirodnih materijala, od slame, blata, zemlje, peska, gline, i sve su uglavnom radili studenti i mladi. Naše Pozorišno udruženje se bavi edukacijom, od održavanja radionica, predavanja studentima i drugim zainteresovanima, pa do predstava, performansa koji se često sprovode u saradnji sa Udruženjem građana ’Klara i Rosa’ i Pozorištem ’Deže Kostolanji’“, ističe Luna Šalamon, dodajući da se radi o prostoru koji je važno polazište za umetnike, te najavljuje da je u planu da jednog dana “Letnji bioskop” postane centar za umetničke rezidencije.

Luna Šalamon je tokom studija učestvovala na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2015. kao članica autorskog tima Studentske sekcije Nacionalnog nastupa Srbije sa umetničkim radom „Proces“ ili „Šta je stvarno važno za mene“, koji je nagrađen Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga PQ 2015.

Učestvovala je i na različitim radionicama, festivalima, izlagala je na više studentskih izložbi među kojima je najznačajnija izložba “Scenska laboratorija” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 2016. godine, kao i izložba “Scenska laboratorija 2.0” održana 2019. godine u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu.

Jedna je od članica autorskog tima više puta nagrađivane predstave „Noć Helvera“, koju je radila u saradnji sa studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu.

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP