Mona Lacko, modna dizajnerka: Subotica je moja inspiracija za stvaranje

Autor: Magločistač

Za mladu i uspešnu modnu dizajnerku, Monu Lacko, Subotica je glavna inspiracija za kreacije koje vredno stvara. Ona je jednom otišla iz svog rodnog grada, ali se u njega ponovo vratila – jer je u njenu pronašla ljubav i zasnovala porodicu.

Mona se početkom marta 2023. godine našla u žiži javnosti kada je dizajnirala kostim za nastup Luke Blacka koji je predstavljao Srbiju na ovogodišnjoj pesmi Evrovizije u Liverpulu, ali i kostime plesača koji su učestvovali na ovom festivalu.

Kako je istakla, u poslednjih manje od godinu dana je pauzirala svoj rad, a razlog za to je i više nego opravdan – Mona je u međuvremenu postala mama po drugi put. Međutim, planova za budućnost ne manjka. Njen plan je da se ubrzo vrati na posao a obećava i novu kolekciju i nove aksesoare. 

Pre šest godina ona se takođe našla u fokusu stručne javnosti, kada se na najstarijem i najuticajnijem takmičenju mladih i neafirmisanih modnih dizajnera u regionu, Portanova Fashion Incubator-u, kao učesnica iz Srbije, našla među pet najboljih u finalu. Tada se predstavila odevnim komadima inspirisanim techno underground kulturom što je, kako su tada pisali mediji, oduševilo publiku s obzirom na to da ova linija inspiracije već dugo nije bila viđena na modnim pistama.

U svetu mode je još od 2006. godine kada je upisala srednju školu u Subotici, smer tehničar modelar odeće u Hemijsko-tehnološkoj školi. A našla se u tom svetu jer je stvarno želela. To je bila njena želja od detinjstva, jer je od malena interesovala odeća i sloboda izražavanja koju ona donosi. I nekako je uvek taj jezik mode zapravo najbolje govorila. Tada se smer tehničar modelar odeće bio otvorio kao ogledni u Hemijsko-tehnološkoj srednjoj školi, i misli da je upravo u ovoj školi najviše naučila u savladavanju tehničkih veština. Imala je izuzetne profesore koje i danas često pominje i rado ih se seća. 

Ističe da voli svoj grad Suboticu, a posebno Palić. Tako je vaspitavana da gde god otišla i šta god postigla u životu, nikada ne zaboravi odakle potiče. I zaista je tako. Veoma je vezana za svoj rodni grad iz više razloga. Ovo je grad pun istorije a odavde potiču mnogi naraštaji njene porodice. U vreme kada je započinjala karijeru u Hrvatskoj, uvek je promovisala Suboticu, u uverenju je njen grad jedinstven, između ostalog i po tome što tu žive mnogi kreativni umetnici i zajedno doprinose njegovoj prepoznatljovosti kao gradu kulture. Naravno, uvek ima prostora za unapređenje, ali su po njenom mišljenju Subotica i Palić jedno posebno mesto i čine prelepo i kreativno okruženje. Za časopis ELLE je Suboticu opisala kao „raznoliku i lepu, šarmantnu i uvek sa stilom“, kao „grad pankera i gulaša“, mesto gde je sve moguće, uz poruku „svega po malo je prava mera“. 

Mona Lacko voli subotičku modu, a omiljeni modni likovi su joj, u stvari, subotički walkersi. I volela bi sa njima jednog dana da sarađuje. U gradu vidja puno divno obučenih i starijih ljudi, koji je zapravo jako inspirišu, ponekad kao da su iz nekog filma izašli. Kod mladih primećuje uniformisanost, u smislu fast fashion mode, što nije nužno loše zato što su nekako opet drugačiji: ne plaše se boja, nekih krojeva i baš ima zanimljivo i dobro obučenih mladih. Apsolutno ima puno hrabrih modnih momenata da se i sama nekada začudi.  

Mnogi koji se žale jednostavno ništa i ne obilaze, pa i ne znaju koliko postoji skrivenih malih mestašaca i dan-danas. Mnogi kažu da je Subotica dosadna, a ima veoma dobrih izložbi, otvorili su se neki novi klubovi. Zatim, postoje divne izložbe u Savremenoj galeriji Subotica. Na žalost, Studio 11 više ne postoji, ali postoji neki drugi studio, a ko želi da ga nađe, neka se potrudi, jer je to underground. Tu je i Atelje F koji su sastavili naši dragi pankeri, koji priređuju odlične izložbe i postali mesto okupljanja mladih kreativnih umetnika. 

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP