Udruženje „Klara i Rosa“: Savremena kultura i nezavisno stvaralaštvo u fokusu

Autor: Magločistač

Dve devojke u pilotskim odelima. Zovu se Klara i Rosa. Motiv su na logou koje predstavlja subotičko udruženje građana čiju okosnicu čine glumica Gordana Vukov Ciganjik i vajarka Daniela Mamužić.

Udruženje čine pet umetnica i brojni saradnici sa kojima već godinama sarađuju na različitim programima i projektima iz oblasti kulture.

„Klara i Rosa“ su 2022. godine konačno dobile novi, dugo očekivani prostor, mesto okupljanja, koje se nalazi u ulici Petefi Šandora broj 15, gde je u poslednjih nekoliko meseci održano niz zanimljivih događaja, izložbi, radionica, razgovora, tribina, filmskih večeri i promocija.

Udruženje je nastalo 2014.godine, “kada zabrinute tadašnjom društvenom i političkom atmosferom i degradacijom kulture članice žele da sačuvaju mogućnost da u svom gradu stvaraju i organizuju sadržaje koji podstiču na promišljanje i raznolikost, sadržaje koji promovišu urbanu kulturu i zdrave stilove života”.

„Tada smo bili zaposleni u jednoj gradskoj ustanovi za omladinu ali uslovi su nam se činili nedovoljno podsticajni za naš dalji rad i razvoj. Smatrali smo da preko Udruženja ’Klara i Rosa’ zapravo nastavimo da samostalno razvijamo i inoviramo sadržaje naših aktivnosti“, objašnjava Daniela Mamužić motive stvaranja ove organizacije.

Posvećenost Udruženju u punom kapacitetu ubrzo je urodila plodom: mnogo napisanih, i još važnije – odobrenih projekata obeležili su prošlu, a naročito ovu godinu.

„Jedan od njih, nama možda i najznačajniji, je taj da smo ujedinili čitavu savremenu nezavisnu subotičku scenu u krovno udruženje Centar za savremenu kulturu i umetnost, koje je od pre neki dan dobilo i formalno rešenje o registraciji, a čiji osnivači su osim ‘Klare i Rose’ i Pozorišno udruženje ‘Letnji bioskop – Nyári Mozi’ Színházi Közösség, Udruženje građana ‘Artrust’, ‘Etnofest’, NoWave Films, Udruženje građana ’Junior muzički studio’, Udruženje građana ‘Authentic Vojvodina’, Udruženje građana ‘Iuventus Ventus’, Udruženje građana ‘Simposion’, te Udruženje građana ‘Szab-Way Szinházi Szervezet’. Sveukupno, deset osnivača”, objašnjava Daniela. Njihova ideja je bila da se svi udruže, da ne deluju samo kao pojedinci.

“Naravno, svako nastavlja i samostalno da radi na svojim projektima, ali kao udruženje smo mnogo vidljiviji, imamo veći uticaj. Pokušaćemo da uključimo i druge građane u naše aktivnosti jer verujemo da naša zajednica treba da bude malo aktivnija kako bismo zajedno probali nešto da uradimo“, dodala je.

Osim članova osnivača, organizacionu strukturu udruženja Centra za savremenu kulturu i umetnost čini Koordinaciono telo, Skupština i Savet, koji se sastoji od eminentnih imena iz regiona koji će takođe biti velika podrška u radu. Savet čine Igor Štiks, Špela Trošt, Slađana Petrović Varagić, Iva Čukić, Višnja Kisić, Jasmina Prolić i Sabolč Tolnai.

U fokusu „Klare i Rose“ je savremeno nezavisno stvaralaštvo koje je, smatra Daniela Mamužić, u poslednje vreme potpuno skrajnuto na marginu, i otud proističe potreba za organizovanim delovanjem. „Mnogo je tradicionalnih dešavanja, ima mnogo nacionalnih kulturnih centara, što je sve u redu i tako i treba da bude, ali je savremena kultura zanemarena. Često ni umetnici na konkursima nisu prepoznati kao neko ko bi trebalo da bude podržan od strane Grada, a svi bi trebalo da dobiju priliku i šansu da rade ono čime se bave jer ima mesta za sve. Na ovaj način mislimo da ćemo malo ojačati i tu scenu“, objasnila je.

Nakon nedavnog osnivanja našeg kulturnog centra i grad je dobio jedno novo mesto susreta, razmene ideja, upoznavanja, uspostavljanja saradnje, umetničke produkcije i prezentacije.

Centar se finansira kroz projektne aktivnosti, ali je članicama udruženja važno da budu i samoodržive jer u takvom jednom prostoru uvek treba da postoji i neko mesto gde može da se sedne, porazgovara, posle i pre izložbe, ili za vreme radionica, jer se tu, kako je istakla, zapravo najčešće i izrode ideje i saradnje.

„Jedna od njih je ideja da na otvorenim prostorima, po kvartovima Subotice, donesemo kulturu do ljudi, da je izmestimo iz centra gde se uvek sve dešava – da mi dođemo kod njih, umesto da čekamo da oni dođu kod nas“, kaže Daniela.

Ideja nam je da gradimo zajednicu

Koosnivačica Udruženja Gordana Vukov Ciganjik je podsetila da je prilikom otvaranja novog kulturnog prostora Udruženja građana „Klara i Rosa“ prezentovan i Leksikon subotičkih umetnika u kom je predstavljeno 46 lokalnih umetnika.

„Leksikon subotičkih umetnika je zapravo almanah, skup svih umetnika koji su rođeni u Subotici u periodu od 1970. do 2000. godine ili žive u ovom gradu“, navodi Vukov Ciganjik.

Otvaranje prostora realizovano je zahvaljujući institucionalnoj podršci EED (European Endowment for Democracy), u sklopu projekta pod nazivom „Povezivanje i izgradnja aktivne zajednice“. Prema njenim rečima, članovi udruženja su dugo tragali za fizičkim prostorom koji je danas već postao mesto alternativne kulture i svojevrsni nezavisni kulturni centar.

„Prostor je pre svega radni. U njemu se realizuju naši programi, ali sarađujemo i sa ostalim nezavisnim umetnicima i udruženjima, te pružamo podršku u vidu prostora koji je otvoren i za sve članove Centra za savremenu kulturu i umetnost i za druge programe, izložbe, promocije, razgovore, radionice“.

„Ovim, međutim, nije trajno rešeno pitanje nezavisnog prostora u Subotici jer je postojeći mali za sve programe koje nezavisna scena može da pruži“, dodaje Gordana Vukova Ciganjik. „Ideja nam je da gradimo zajednicu, ne samo oko onih koji su već upoznati sa kulturom i umetnošću, nego da širimo krug i da uključujemo najrazličitije grupe građana na svim jezicima naše multikulturalne sredine. Svi su dobrodošli.“

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP