Pozorište „Deže Kostolanji“: Mala institucija, Velika inspiracija

Autor: Jana Krstić

U sadašnjem obliku, mađarsko gradsko pozorište ,,Deže Kostolanji” u Subotici postoji od 2006. godine. Predstavlja ,,malu instituciju” koju čini svega 14 zaposlenih, od kojih su njih pet stalni glumci.  Zapravo, veličina ovog teatra ne ogleda se u brojkama, već u  duhu  kojim odiše.

U ovom teatru, obrađujući aktuelne teme, stvaraju se predstave koje su istovremeno duboko emotivne i intelektualno izazovne. Publika se susreće sa eksperimentalnim komadima koji podstiču na razmišljanje, prikazujući ne samo lokalnu, već i globalnu stvarnost. Takođe, ono pokazuje I veliku otvorenost za raznolike umetničke izraze i žanrove, time izazivajući posebnu atmosferu i energiju kod gledalaca.

Pre svega, pozorište ,,Deže Kostolanji”, prepoznatljivo je po umetničkoj estetici i jedinstvenom pristupu reditelja Andraša Urbana, koji je dugi niz godina obavljao i funkciju direktora. Od marta 2023.  godine uloga novog direktora poverena je Gaboru Mesarošu, inače prvaku drame ovog pozorišta.

Predstave se igraju na mađarskom jeziku, a od 2007. godine postoji i prevod na srpski. Velika dostignuća, priznanja i nagrade sa pozorišnih festivala takođe su deo ove zajednice. 

Festival Desiré ( u prevodu sa engleskog – želja)

Pozoriste je i  glavni  organizator jednog veoma značajnog festivala u regionu – festival „Desiré Central Station“.  Kao što nam govori i sam naziv,  želja da Subotica dobije svoj međunarodni/regionalni festival savremene umetnosti ostvarila se 2009. godine. To je prilika da se vojvodjanskoj publici prikaze specifičan i  raznovrstan celogodišnji program u cilju približavanja umetnosti ljudima. Desiré festival je dom značajnih izvedbi iz oblasti muzičkog pozorišta, plesnih ansambala, pozorišta pokreta, modernog cirkusa, lutkarskog pozorišta i vizuelne umetnosti. Međutim, veoma je interesantna višeznačnost njegovog naziva. Pored svog osnovnog značenja ( eng. želja) ono predstavlja i nadimak subotičkog pisca i pesnika Dežea Kostolanjija.

Za mene je pozorište ,,Deže Kostolanji” prostor pun inspiracije. To je mesto susretanja različitih generacija. Obiluje kreativnošću i skladom, pružajući mogućnost za jedinstven doživljaj deljenja umestnosti. Dopada mi se njegova nekonvencionalnost. Njegova sposobnost suočavanja I povezivanja. Baš iz tog razloga, iz želje (Desire – eng. želja) da prosirim svoje vidike, a istovremeno približim mladima jedno veoma uzbuđujuće I nadahnujuće mesto, izabrala  da pišem upravo o ovom pozorištu.

Iako mozda neće svako deliti moje misljenje, definitivno nikoga nece ostaviti ravnodusnim.

Ono ume I da nasmeje. Jedno od izvođenja koje je na mene ostavilo snažan utisak, jeste dva sata igre, pesme i smeha u opereti Andraša Urbana ,,Vitezovi Lake Male’’. U ovoj subotičkoj sindikalnoj operetskoj gali, kako glasi podnaslov predstave,  njih sedam iznosi svoje nezadovoljstvo objašnjavajuci publici težak, iscrpljujuć i ponekad nezahvalan život glumaca, suprotstavljajući se uobičajenim predrasudama o glamuroznom svetu glume. Sasvim zasluženo odnela je sa sobom brojne nagrade i simpatije publike.

Zato vas pozivam da ga posetite I sami doživite zasigurno jedno nezaboravno iskustvo u našem gradu. Čekaju vas u prijatnom ambijentu na Trgu žrtava fašizma broj 5.

I na kraju, posebno bih želela da se zahvalim Lenki Sabity koja me je veoma prijatno ugostila i omogucila mi  da proživim sve što ovo pozorište pruža. Takođe hvala Gaboru Mesarošu na dobroj volji i dodatnim informacijama!

URBI ET ORBI : SINDROM KAD TE BOG RITNE U STOMAK NE PUCAJ NA LASTU i TRI SESTRE jer POSLEDNJE DEVOJČICE su VITEZOVI LAKE MALE. POETIKA GLEDANJA U IME GOSPODA je U TVOM ZAGRLJAJU. TISINA. OBLAK U PANTALONAMA i HORIZONT te ČUDESNE SVAKODNEVNICE jer GUSTAV JE KRIV ZA SVE. RASTRGNITE ME. KARTON I KARFIOL su FAKULTET ZA POZORIŠNOG GLEDAOCA, DOGVIL, ni KRAJ NIJE RAJ THE END

Dolaziš?

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP