Izložbe i performansi: dr Maja Rakočević Cvijanov

Autor: Slavica Bukilić

Plava izložba

Muzej savremene umetnosti Beograd, reinterpretacija rada Sanje Iveković „Dnevnik 36“ iz 1976. – nedelju dana skidanja šminke;

kustoskinje: Senka Ristivojević i Katarina Krstić; klasa profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića; foto: Bojana Janjić

Čistoća

Serija radova „Čistoća“ je nastala u  simpozijumu Terra u Kikindi 2019.godine. Serija se bavila temom čistoće na više nivoa. Prvi nivo se odnosio na reprezentaciju čistoće kroz skulpture koje poseduju atribute čišćenja doma, tela i organizma kao što su veš, tuferi, čaj za detoksikaciju. Drugi sloj rada odnosio se na statičnost skulptura i želju da se ciklusu čistoće koji se stalno ponavljaju zaustave na trenutak kako bi se malo odmorili.Treći sloj se tiče nevidljivog i neplaćenog kućnog rada koji je rodnim ulogama dodeljen ženama, gde se ja kao žena borim sa svojim i društvenim očekivanjima, tražeći sopstvenu meru. Zanimljivo je da je ova serija nastala neposredno pred izbijanje pandemije korona virusa i da smo se svi našli u jednim statičnom stanju, odnosno karantinu, sa pojačanim merama čistoće.

Ti si me čekala

„Ti si me čekala“/kameni spoticanja/spomenik sećanju i kajanju (2022.)

Performans i objekti od kamena

Podstaknuta interesovanjem o objektu nekadašnjeg Doma vojske, pre toga hotela Zlatno jagnje, u radu podvlačim da je prvobitno podignut za potrebe lokalne kafane, zatim se nadograđivao, menjao izgled i namenu, bivajući poslednjih godina van funkcije. Naspram objekta počeli su da sviraju lokalni svirači koji neočekivano reflektuju atmosferu kafane koja je nekada tu postojala. Pozivajući ih da izvedu repertoar narodnih pesama koje u sebi sadrže zaplet afere – formiram svojevrsni hepening. 

Posebno naglašavam delove stiha TI SI ME ČEKALA, koji u meni stvaraju konfliktna osećanja i graviram ih u ploče postavljene na podu, kao kamene spoticanja. Time pozivam na preispitivanje partnerske pozicije u cilju rasplitanja unutrašnjih konflikata i ljubavnih veza.

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP