Miroslav Lazendić: Otkrivanje umetničke vizionarske scene Subotice

Autor: Nikoleta Zdravković

Među talentovanim stanovnicima našeg grada Subotice, ističe se Miroslav Lazendić, višestruki umetnik čija kreativnost ne poznaje granice. U intervjuu sa nama, Miroslav je podelio svoja mišljenja i iskustva, osvetljujući svoje umetničko putovanje i suštinu svojih dela.

Lazendićev umetnički repertoar je raznolik i obuhvata različite medije i tehnike. Trenutno se najviše fokusira na sito štampu, kombinovanu tehniku (mixed media), kolaž i street art. Sa iskustvom u underground stripu, kao i talentom za grafički dizajn i ilustraciju, Lazendićeva dela krase stranice brojnih domaćih i internacionalnih časopisa, fanzina, antologija i kataloga. Takođe, njegovi radovi su izlagani na mnogim kolektivnim izložbama kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Kada smo ga pitali da izdvoji rad na koji je posebno ponosan, skromno je odgovorio da nikada nije u potpunosti zadovoljan konačnim rezultatom svog rada. Veruje da uvek ima mesta za poboljšanje, dodavanje ili promene. Ipak, ukoliko bi morao da izdvoji nešto, pomenuo je nekoliko radova iz serije „Reused“ koji su mu dragi zbog nepredvidljivosti konačnog izgleda.

Inspiraciju pronalazi u različitim izvorima. Trenutno je to kombinacija prirode, geometrije, apstrakcije, živahnih boja, tipografije i puke slučajnosti. Ranije su ga inspirisali crni humor, socijalna kritika, snažni kontrasti i neki vid bunta.

Kada je reč o poruci koju želi da prenese publici kroz svoja dela, Miroslav kaže da nije siguran. Ne zna da li želi da prenese nešto publici, sebi ili oboje.

Nisam siguran, ne znam ni da li želim da poručim nešto publici ili sebi ili oba, zavisi od trenutka… Ne radim zbog poruke, nego da bih izbacio svašta nešto iz sebe i video kako to izgleda kad se realizuje.”

Prvo sećanje na njegovo stvaralaštvo vezano je za detinjstvo i kako je švrljao hemijskom olovkom po svesci. Veoma rano je počeo da se vizuelno izražava, što je nastavio tokom detinjstva i adolescencije.

Aktivnije bavljenje likovnom umetnošću je počelo oko 17. godine sa školom stripa i „Art atelje-om“ tj pripremama za akademiju, gde me inače nisu primili a što mi je samo dalo još veću motivaciju da se bavim ovim čime se bavim.”

Na pitanje o tome šta bi doprinelo da se mladi više zainteresuju za umetničku scenu Subotice, Lazendić smatra da bi bilo korisno da scena bude vidljivija i produktivnija. Takođe, veći raznovrsni sadržaj bi doprineo, ne samo kroz izložbe i koncerte, već i kroz različite radionice i interaktivne prostorije gde bi mladi mogli da uče, eksperimentišu i stvaraju nešto novo.

Otkrio nam je da trenutno radi na novoj seriji pod nazivom „The wall“ kao i da do kraja godine planira da sigurno uradi bar još jednu samostalnu izložbu u Subotici. Njegove sjajne radove možete pogledati a i kupiti sada u subotu 03.06. na sajmu rukotvorina „Tresherica“ koji će se održati u ulici Age Mamužića.

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP