MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU

MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU u Subotici nametnuo se najširoj teatarskoj javnosti zahvaljujući jasno definisanim osnovnim programskim načelima i principima kao jedan od najuglednijih evropskih, ali i svetskih festivala, zauzimajući predvodničko mesto na prostorima zapadnog Balkana. Festival se svake godine organizuje u drugoj polovini septembra.

Osnivač festivala je Grad Subotica, dok je organizator i izvršni producent Otvoreni univerzitet Subotica. Kao manifestacija od nacionalnog značaja, podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodina i Grada Subotice.

Zasnovan na visokim dometima savremene estetike pozorišta, usmerene i okrenute biću i percepciji mladog gledaoca on je, ponuđenim repertoarom, doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske stvaralačke misli u ovoj oblasti. Tokom 29 godina postojanja, Festival je ugostio preko 500 dramskih ansambala i preko 200 teatrologa iz gotovo pedeset zemalja sveta.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen VUKOVOM NAGRADOM, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada PRO URBE za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja GROZDANIN KIKOT za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje)). 2015. godine Evropska asocijacija festivala (EFA) dodelila je našem festival nagradu EFFE za jedan od najuzbudljivijih umetničkih festivala u Evropi za 2015/2016.godinu.

Program Međunarodnog festivala pozorišta za decu čine:

 • Takmičarski program – obuhvata zvaničnu selekciju, u okviru koje se prikaže do 16 predstava lutkarske i dramske produkcije u konkurenciji za nagrade Festivala. U ovom programuj je zastupljeno do 14 zemalja sveta.
 • Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade – čiji je osnovni cilj da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo. Forum se realizuje u vidu konferencija. Do sada je u radu Foruma učestvovalo više od 150 istaknutih pozorišnih stručnjaka, teoretičara, istoričara, reditelja, pisaca, pozorišnih kritičara iz preko 30 zemalja.
 • Izdavaštvo – Od 2006. Festival se pojavljuje kao izdavač prvih prevoda knjiga od velikog značaja za lutkarstvo i pozorišnu umetnost za decu. Pod nazivom Pozorište za decu – umetnički fenomen festival svake godine objavljuje i srpsko-engleski zbornik radova sa održanog Foruma.
 • Promocije knjiga – Festival od samog početka posebnu pažnju poklanja pisanoj reči, i to ne samo onoj za decu. Promovišu se i dela od značaja za pozorišnu umetnost ili dramsku pedagogiju.
 • Nacionalno lutkarstvo u fokusu – Počev od 2005. godine, u okviru Festivala se posebna pažnja poklanja lutkarstvu odabrane zemlje pri čemu se ono predstavlja kroz izložbu, naučni skup na temu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nacionalnog lutkarstva, učešće pozorišta iz date zemlje u takmičarskom i pratećem programu, nastup studenata pozorišnih akademija na otvaranju Festivala itd.
 • Izložbe – izložbena delatnost predstavlja izuzetno značajan aspekt Festivala. Izložbe koje Festival organizuje tematski su uglavnom vezane za pozorišno stvaralaštvo za decu i lutkarstvo kao granu pozorišne umetnosti, ali se organizuju i izložbe sa ciljem promovisanja drugih vidova stvaralaštva za decu kao i samog dečjeg stvaralaštva.
 • Trgovi i ulice – muzičko-plesni program koji predstavlja i promoviše dečje stvaralaštvo, veštine, talenat i kreativnost
 • Filmski program

Festival dodeljuje sledeće nagrade predstavama u zvaničnoj selekciji:

 1. Grand prix za najbolju predstavu u celini
 2. Nagrada za najbolju režiju
 3. Nagrada za najbolju scenografiju
 4. Nagrada za najbolju originalnu muziku
 5. Nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
 6. Nagrada za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)

Od 2000. godine Festival istaknutim umetnicima i naučnicima dodeljuje nagradu za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu MALI PRINC. Prvi dobitnici ovog, najznačajnijeg priznanja, su bili Henrik Jurkovski i Srboljub Lule Stanković, a do danas listu čini čedrdesetšest imena koji su okosnica teatra za decu i mlade.

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP