FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ

FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ, jedan od najznačajnijih umetničkih festivala u Srbiji i jedan od najznačajnijih festivala evropskog filma u svetu, i održava se svake godine treće nedelje u julu. Osnivač festivala je Grad Subotica, dok je organizator i izvršni producent Otvoreni univerzitet Subotica. Kao manifestacija od nacionalnog značaja, podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodina i Grada Subotice dok je kao renomirani evropski festival podržan od strane Evropske unije kroz podprogram MEDIA Kreativne Evrope.

Festival evropskog filma Palić ima za cilj predstavljanje najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije i negovanje tradicije autorskog i umetničkog filma čime doprinosi ne samo kulturnom razvoju Subotice i Srbije već ostvaruje efekat na globalnom planu.

Programska specifičnost, kao i jedinstven ambijent u kome se odigrava, obezbeđuju značajnu pažnju publike i filmskih radnika iz čitave Evrope čemu svedoči veliki broj najznačajnijih imena evropskog filma koji su posetili Palićki festival. 2017. godine Evropska asocijacija festivala (EFA) dodelila je našem festival nagradu EFFE za jedan od najuzbudljivijih umetničkih festivala u Evropi za 2017/2018.godinu.

Festival evropskog filma Palić je osnivač mreže MIOB koja okuplja festivale evropskog filma i član Generalne skupštine EFA – Asocijacije evropskih festivala. Filmski program Festivala čini četrnaest selekcija, a svake godine imamo i nekoliko posebnih programskih celina.

Osnovni program Festivala čine:

 • Takmičarski program – najznačajnija nova ostvarenja evropskog filma
 • Paralele & Sudari – selekcija dugometražnih igranih filmova iz istočne i jugoistočne Evrope
 • Mladi duh Evrope – filmska ostvarenja mladih, neafirmisanih autora
 • Novi mađarski film – kinematografska dostignuća Mađarske
 • Zemlja u fokusu – prikaz filmova iz kinematografije u fokusu
 • Eko Dox – selekcija dokumentarnih ekoloških filmova
 • Klasici na Trgu – selekcija evropskih filmskih klasika
 • Omaž program dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka”
 • Omaž program dobitniku nagrade “Underground Spirit”
 • Novi evropski dokumentarni film
 • Lifke: Velikani evropske kinematografije
 • Europe 4 Kids – selekcija dečijih i animiranih filmova
 • Best of Europe – selekcija najznačajnijih evropskih filmova koji su ušli u distribuciju između dva festivalaje
 • EFA Shorts – izbor iz EFA nominovanih kratkih filmova

Festival evropskog filma Palić dodeljuje nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju, a dodeljuje se i Specijalna nagrada žirija. FIPRESCI žiri dodeljuje nagradu za najbolji film Glavnog takmičarskog programa. Međunarodni žiri kritike dodeljuje nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari.

Festival evropskog filma Palić od 2000. godine dodeljuje prestižnu nagradu “Aleksandar Lifka” filmskim stvaraocima za izuzetan doprinos evropskom filmu. Prvi dobitnici ovog priznanja bili su mađarski reditelj i scenarista Mikloš Jančo i srpska glumica Milena Dravić. Od tada je Festival evropskog filma Palić imao čast da ugosti i nagradi najznačajnije evropske filmske stvaraoce.

Od 2008. godine u okviru selekcije Mladi duh Evrope dodeljuje se nagrada “Underground Spirit“ za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije.

Pored filmskih projekcija Festival predstavlja i mesto susretanja filmskih profesionalaca iz čitave Evrope. Strpljivim radom na koncepciji i pripremanju debatnog programa, Festival je postavio visoke standarde i ustalio se kao mesto gde filmski profesionalci mogu da razmene mišljenja i ukrste često oprečne stavove. Veliki broj gostiju iz čitavog sveta pruža odlično okruženje za stručno usavršavanje filmskih profesionalaca i amatera. U proteklih šest godina postala je praksa da se na Festivalu održavaju radionice i master časovi gde mladi autori mogu da čuju korisne savete za svoje dalje usavršavanje iz oblasti filmske kritike, montaže, animacije, produkcije, režije i sl. Prateći program festivala čine i izložbe, promocije knjiga kao i muzički program.

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP