Etnofest – World Music Festival

Etnofest je prevashodno muzički festival, ali se u širem kontekstu može posmatrati kao multidisciplinarna manifestacija: obuhvata koncerte, dokumentarne filmove, radionice, izložbe i druge sadržaje. Za nosioca poruke  putem koji se grade komunikacioni mostovi, festival se već odavno opredelio da odabere „muziku sveta“ tj. world music, termin koji je u muzičkom svetu prepoznat kao generički naziv za jedinstveni muzički poližanr koji spaja tradicionalno i novo, dolazećim generacijama na savremen način predstavlja elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa. Nadalje, upravo predstavnicima mlađih generacija daje priliku da izraze svoje viđenje razvoja interkulturnog dijaloga, te iskažu svoju kreativnost putem plovidbe kroz muziku sveta.

U smislu festivalske poetike i umetničkog opredeljenja, Etnofest više spada u alternativne i istraživačke festivale, nego one koji prezentuju tradicionalno stvaralaštvo. Muzičke fuzije, nove ideje u muzici i eksperimentalni pristup uvek dobijaju prednost na festivalskim binama, koje su smeštene pod svodove Velike terase na Paliću. I to uvek tokom juna meseca, u periodu letnje dugodnevnice, simboličnog trenutka smene proleća u leto, bezmalo ritualnog trenutka u kojem smo otvoreni za beskrajne nove uticaje.

Drugo strateški važno opredeljenje Etnofesta, je kontinuirano i nepokolebljivo insistiranje na muzičkom profesionalizmu. Ovakav pristup je dokazano iskrenih namera, da se bavi kulturom i isključivo kulturom, bez namere podilaženja ili prilagođavanja trenutnim kulturnim, društvenim pa i političkim trendovima.

Etnofest se već 20 godina trudi, da na najkvalitetniji način baštini budućnost.

U festivalski kurikulum se tokom prve dve decenije upisalo stotine umetnika koji su došli iz desetina zemalja, sa svih meridijana. Bez namere da se neko zaboravi ili zapostavi, ali je vredno napomene da su na festivalu nastupala neka od najvećih imena world music scene: na primer Ebo Taylor iz Gane – jedan od osnivača afro-beat i high-life muzičkih žanrova, Stella Chiweshe – kraljica zimbabveanske mbire, Huun-Huur-Tu – najznačajniji sibirski sastav grlenih pevača i muzičara, BaBa ZuLa – turska etno-psihodelična senzacija, katalonski majstori La Troba Kung-Fu, Dresch kvartet – sasvim sigurno najbolji mađarski etno-jazz sastav u istoriji, ali i niz regionalno poznatih imena poput Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova, grupe Mizar, Orthodox Celts-a, Braće Teofilović, Lajko Felix-a, Tamare Obrovac, Damira Imamovića i drugih. Umetnički direktor festivala je Dejan Vujinović.

20. Etnofest je održan na Paliću, od 22 – 25. juna 2023. godine.

www.etnofest.org

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP