JAZZIRÉ – Festival savremene improvizovane i eksperimentalne muzike

Autor: Dejan Vujinović

Savremene tendencije u jazz-u na početku XXI veka, njegovi prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima poput tradicionalne, elektronske ili savremene komponovane muzike, vode nas u jedan potpuno novi muzički svet. Daleko od komercijalnih sadržaja koje uglavnom nude mas-mediji, još dalje od pompe koja prati današnju instant-kulturu i njene heroje. Na marginama pomenutih, čitava jedna generacija mladih podiže svoj glas i svojom kreativnošću i otvorenim stavovima upućuje na: nove konceptualne ideje i forme, osvežene sadržaje, i pre svega, stvaralačku energiju mladih umetnika koji već izrastaju u prave džez vedete.

Sami organizatori Jazziré nazivaju malim gradskim kulturnim događajem, ali u isto vreme neophodnim kulturološki šokom, koji se ne povladava pomodarskim trendovima.

Festival se u zavisnosti od mogućnosti, uglavnom održava tokom jesenjih meseci u Pozorištu „Kosztolányi Dezső”, ali i drugim lokacijama u Subotici, te drugim terminima, ukoliko kroz Suboticu prolaze umetnici koji svojim stvaralaštvom odgovaraju poetici samog festivala. Mary Halvorson kvintet (USA), Strange Party Orchestra (Danska), Mats Gustafsson (Švedska/Austrija), Grecsó collective (Mađarska), ili neka od regionalno prepoznatih imena poput Mezei Szilárd-a, Jasne Jovićević, grupa Eyot ili Fish in Oil… Lista, baš kao i kreativnost ovih umetnika je neiscrpna.

Jazziré festival se u kontinuitetu održava od 2009. godine, kao svojevrstan muzički pandan pozorišnog festivala Desiré. Umetnički direktor festivala je Dejan Vujinović.

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP