Interetno Festival

Mađarski kulturni centar „Nepker” između 21. i 26. avgusta 2023. dvadesetdrugi put organizuje Interetno festival. Ova manifestacija je tokom dvadesetjedan godina postojanja, izrasla među najveće kulturne manifestacije u regionu, koja promoviše multi- i interkulturalnost, kao i međuregionalnu saradnju. Moto Interetno festivala jeste susretanje raznih kultura. U sklopu toga raznovrsnim programima predstaviće se izvanredni plesači i muzičari iz Srbije i okolnih zemalja, koji su dobili naš poziv preko međunarodne organizacije C.I.O.F.F.

Interetno festival krajem 2022. godine je dobio kvalifikaciju „CIOFF međunarodni festival“ na osnovu pravilnika međunarodne organizacije CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts). Samo dva festivala u Srbiji imaju ovu kvalifikaciju, pored Interetno festivala ovu titulu poseduje Omladinski festival u Nišu. Interetno festival od 2019. godine se organizuje pod pokroviteljstvom UNESKA.

Na vašaru rukotvorina predstavićemo najvrednije majstore iz cele Srbije. Po našoj viziji, vašar narodnih rukotvorina će biti još veći i još raznovrsniji od sadašnjih. Posle podne u šatoru Igraonice „Zlatna kapija” istovremeno će se zabavljati oko stotinu dece. Za njih će se organizovati zanimanja o starim zanatima, moći će da slušaju bajke, biće im organizovano takmičenja spretnosti, a i ove godine ćemo im dovesti Hoduljaše i Vitezove. Uz bogate večernje programe učesnici pesmom i igrom publici festivala predstavljaju najvrednije tekovine svoje nacionalne kulture. Na Interetno festivalu svake godine jedno veče je posvećeno očuvanju i negovanju nacionalnog i kulturnog identiteta i međunacionalne tolerancije, kao i multikulturalizma pod nazivom „ Plesati zajedno”. Prelepi centar našeg grada za vreme festivala poznato je po imenu “Etnopolis”.

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP