Knjige i Subotičani – veza koju čvrsto neguje Gradska biblioteka

Autor: Marina Vidaković Hadnađ

Bibliotekama poput Gradske bibioteke Subotica pripada posebno mesto ne samo zbog bogatog fonda zavičajne knjige, časopisa, stare i retke knjige i svega ostalog što ova duhovna riznica nudi, već i stoga što je ona oduvek bila mesto gde se ukrštaju različite kulture i jezici. Rečenica koja piše na sajtu gradske biblioteke ili matične biblioteke kako je naziva naša sagovornica. Na poziciji rukovodilac matične službe, Ester Berenji, u intervju daje odgovore o trenutnim aktivnostima, planovima i zanimljivostima u Gradskoj biblioteci Subotica. 

Čitanje je važno za svaki stadijum dečijeg razvoja. Koje sve programe razvijate za decu najmlađeg uzrasta kako bi zavoleli knjigu?

Dečije odeljenje poseduje dečiju čitaonicu i tu se organizuju različite aktivnosti u skladu sa uzrastom dece. Deca najmlađeg uzrasta u Gradsku biblioteku kada dođu sa svojim roditeljima imaju na raspolaganju knjige za njihov uzrast kao i igračke, kocke, slagalice, materijal za bojanje… Posete koje organizujemo u dečijem odeljenju u saradnji sa vrtićima i školama su veoma dobro osmišljene, organizuju se povodom različitih važnih datuma, verskih ili državnih praznika. Tada deca sa zaposlenima dečijeg odeljenja čitaju određenu priču, a potom prave različite kreativne radove. Za decu školskog uzrasta radimo obradu lektire, kao i književne susrete sa dečijim piscima.

Kviz “Čitam i skitam” se organizuje svake godine, za decu školskog uzrasta, od 1 – 8 razreda. Ove godine je bilo 1.200 dece koji su učestvovali i osvojili vredne nagrade.

Po najnovijem popisu broj građana u Subotici je po prvi put posle mnogo godina manji od 100.000… Šta pokazuju istorijsko statistički podaci Biblioteke, da li Subotičani više čitaju danas ili pre 100, 50 ili 20 godina?

Gradska biblioteka se jako trudi da zadrži broj stalnih članova i aktivnih čitalaca. Broj iz godine u godinu variva i zavisi od nekoliko faktora: naseljenost, kulture, društvenih prilika… 

Godišnja članarina u Gradskoj biblioteci iznosi 1.000 dinara, a odobravamo popuste za penzionere, zatim prilikom grupnog učlanjenja..

Police biblioteke su gusto popunjene, vidimo da su već i hodnici puni knjiga… Da li Vam se građani javljaju da vam poklone stare knjige i ima li Gradska biblioteka prostora da ih primi?

Dnevno dobijamo ponude od ljudi koji žele da poklone knjige. Ali biblioteka nema magacin uopšte i nije u mogućnosti da prihvati sve ponude. Isključivo prihvatamo naslove koje biblioteka trenutno nema ili ukoliko je knjiga koju biblioteka ima pohabana, pa da se ta pohabana rashoduje a potom da se ista knjiga stavi u asortiman.

Digitalizacija je jedan od modernih načina čuvanja zapisa i približavanja arhive modernim načinima čitanja – koliko je tu Gradska biblioteka aktivna i da li se zapisi o Subotičkoj arhivi digitalizuju i gde se mogu čitati?

Biblioteka je započela proces i selekciju knjiga za digitalizaciju. Ne može se svaka knjiga digitalizovati, zvog velikog obima. Za početak stare novine, periodike, a sledeće na redu za digitalizaciju će biti najdragocenije knjige koje spadaju u kategoriju stare i retke. Na sajtu biblioteke aktivni članovi mogu da pročitaju i ove zapise.

U aprilu mesecu je bio poziv za besplatno učlanjenje u Gradsku biblioteku. Koliko se građana javilo u tom periodu, i koliko uopšte biblioteka broji aktivnih članova?

Za 8.mart smo imali besplatno učlanjenje žena u Gradsku biblioteku, ili produžavanje članstva ukoliko je nekome tada isteklo. Vest o besplatnom učlanjenju smo dali mnogo ranije. Povodom Svetskog dana bibliotekara, koji se obeležava u aprilu, Gradska biblioteka Subotice pružila je mogućnost da se odrasli članovi besplatno učlane. Taj dan se prijavilo oko 200 novih članova. Trenutno u Gradskoj biblioteci ima ukupno 8100 članova.

Nedavno je otvoren i novi centar u sklopu Gradske biblioteke, šta nam možete više reći o njegovom funkcionisanju, kao i o načinima korišćenja čitaonice, računarskog kabineta, Američkog kutka i drugih sastavnih delova biblioteke?

Novi centar se koristi za stručno usavršavanje, seminare i književne večeri. Za sad ga koriste bibliotekari, planira se da bude jednog dana u funkciji za studente.

Knjige i časopisi iz Naučnog odeljenja mogu da se koriste isključivo u čitaonici. Odeljenje ima bogatu zbirku stručne i naučne knjige.

Američki kutak je najmlađe odeljenje Gradske biblioteke Subotice, otvoreno je 2006. godine.  

Koji naslov je najpolularniji za čitanje u našem gradu u poslednje vreme?

Prema izveštaju zaposlenih sa odeljenja najpopularniji naslovi koji su se pozajmljivali su: Neki drugi život/ Jelena Bačić Alimpić, Zamalek/ Dejan Tiago Stanković, Ostrvo pelikana/ Miodrag Majić, Deca/ Milena Marković, Smrt u ružičastom/ Đorđe Bajić, Srbija Bog ti pomogao/ Bojan Ljubenović

viber-image-2023-06-08-12-38-40-375
viber-image-2023-06-08-12-40-15-490
Inspira-hub
02Grb-Subotice
UNDP